Era la tardor de l’any 1991, quan un grup d’excursionistes van valorar la necessitat de constituir legalment una entitat excursionista a Calldetenes per tal de potenciar les activitats de muntanya i de natura al poble. S’inicien les primeres reunions a la Plaça Vella, on antigament hi havia l’ajuntament, i finalment els Srs. Miquel Erra, Isidre Garcia i Josep Vila, van fundar el Club Grup Excursionista Calldetenes. La primera activitat va ser la Portada del pessebre a Matagalls el desembre de 1991 i la següent la Caminada Nocturna al maig de 1992. Més tard van ajudar a tirar endavant altres activitats que ja es feien al poble, com la BTT Pa i Trago i la Caminada Popular, les quals ja s’organitzen actualment des d’entitat.

Pocs anys després, el nom es va simplificar pel de Club Excursionista Calldetenes. El dibuixant del poble, el Sr. Xevi Dominguez va dissenyar l’anagrama i el logotip de l’entitat,amb una bruixa (lligada a la Caminada Nocturna, una de les primeres activitats de l’entitat) com a protagonista. No es fins l’any 1996 que s’aproven els estatuts i es registra l’entitat a la Secretaria General de l’Esport, a la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) i a la FEDME (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada). La constitució de l’entitat la van formar els següents socis: Ma Àngels Capdevila, Ma Dolors Erra, Fina Gil, Pere Arumí, Josep Bigas, Miquel Erra, Isidre Garcia, Simeó Parareda, Pere Pujols, Lluís Rifà, Josep Vila, i els que van formar la primera junta de l’entitat: Francesc Bau (President), Jordi Vila (Sots-president), Miquel Erra (Secretari) i Miquel Colomà (Tresorer).


En el si de l’entitat, l’any 1997 es va crear l’Esplai Equinocci, que funcionà els primers anys com a secció infantil-juvenil del Cecalldetenes. El 25 de març de 2000 va trencar el seu “cordó umbilical” amb el Club, aprovant els seus propis estatuts.

En el mateix any, es renova la junta, constituïda per en Miquel Erra (President), Isidre Garcia (Sots-president), Francesc Bau (Secretari) i Dolors Comerma (Tresorera). Sis anys més tard, una nova renovació deixa els càrrecs de la següent manera: Lluís Rifà (President), Jordi Vila (Sots-president), Josep Isern (Secretari) i Josefina Gil (Tresorera).

Al llarg dels següents anys, el Cecalldetenes es va adaptant, modificant i modernitzant, incrementant el nombre d’activitats i serveis als socis. Apareixen les sortides a la costa lligades amb el Camí de Ronda, les Caminades a la Fresca a l’inici de l’estiu, etc. Més recentment, s’inicia la Cursa d’Orientació durant la Festa Major i es dóna un fort impuls al Cicle d’Audiovisuals, que agafa l’Auditori- teatre del poble com a ubicació i presenta a alpinistes i altres aventurers de nivell internacional.

Aquestes darreres activitats, van lligades l’any 2016 amb la incorporació d’una nova i jove fornada de membres a la junta. Aquesta queda constituïda per: Isidre Garcia, Montse Farrés, Miquel Erra, Fina Gil, Ma Àngel Capdevila, Pep Isern, tots ells integrants ja de l’antiga junta; i Sergi Rifà, Gil Vall, Laura Aymerich, Laura Soler, Adriadna Bel i Gil Erra com a noves incorporacions.

Avui en dia, el Cecalldetenes té més de 200 socis, la majoria del poble, però també de municipis veïns. Algunes de les activitats organitzades sobrepassen els 25 o 30 anys i del seu bressol han sortit esportistes d’èlit com Marta Garcia, Laia Aguilar o Jana Aguilar (totes tres competint internacionalment en el seus respectius esports). En aquests anys d’història, el Club ha pedalat per un gran nombre de països del món, ha pujat infinits cims, ha escalat parets emblemàtiques i ha gaudit de paratges inimaginables.