Inici estudi de nitrats a la Ruta dels Molins

Natura/ Ecologisme

Aprofitant la campanya de primavera del PROJECTE RIUS 2021 engeguem un estudi que preveiem que perduri en el temps. Aquest vol observar l’evolució dels nitrats al llarg del primer tram del Torrent de Sant Martí, conegut com la Ruta dels Molins.

Més enllà de ser un torrent emblemàtic i que passa dins el nostre municipi, és d’especial rellevància ja que en molt poc espai hi ha un canvi exponencial de la qualitat de l’aigua. Doncs el Torrent de Sant Martí neix, ni més ni menys, que a Les 7 Fonts, al municipi de Sant Julià de Vilatorta i desemboca al Gurri en terme de Vic- Folgueroles.

Així, al llarg de 2km agafem aigua a diferents punts i mirem la concentració de nitrats. Aquest primer cop, els llocs escollits són Les 7 Fonts (color verd), on agafem aigua directament de la font; a l’altura del Molí de la Calvaria (color taronja) i just després de la Font de la Gana (color vermell). En el punt de sortida, l’aigua conté 33,8 mg/L de nitrats (aigua potable), al Molí de la Calvaria la quantitat ja supera els límits permesos per l’OMS, 52,0 mg/L i finalment a la Font de la Gana el valor s’enfila a 99,7 mg/L.

PROJECTE RIUS PRIMAVERA 21

Natura/ Ecologisme

De nou tornem a fer un estudi de la qualitat de la Ruta dels Molins, aquest emmarcat dins el Projecte Rius de l’Associació Hàbitats. I de nou, els resultats han estat desastrossos. Si a la tardor hi havia 102,1 mg/L a l’aigua de la riera, aquest cop eren 99,7 mg/L. S’ha de recordar que el màxim permès per l’OMS és de 50mg/L.

Pel que fa a l’estudi dels macroinvertebrats, el resultat segueix essent deficient, un 4/5 on el 5 és el pitjor dels resultats. Apareixen poques espècies i totes elles són relacionades amb aigües brutes. El bosc de ribera adjacent, no ha canviat gens, per això segueix amb una qualitat irregular, ja que hi ha una forta pressió d’infraestructures, edificacions, canalitzacions, activitats d’oci humanes, camps de conreu… és a dir, un seguit d’element antropogènics que han modificat l’estat original de bosc.

Nosaltres seguirem perquè tenim l’esperança de millorar!

Curs via llarga

escalada, Formació

Els dies 7, 8 i 9 de maig es va portar a terme el darrer curs del Cecalldetenes. Aquest, coordinat per en Guia d’escalada osonenc Marc Vilaplana, va constar d’una sessió teòrica i dues sessions pràctiques. L’últim dia es va practicar a la mítica escola de via llarga de Malanyeu, al Berguedà.

Consulteu l’apartat de Formació per seguir els cursos que es van fent al Club.

Nocturna 21

caminades

Aquest 8 de maig, hem arribat a la 30a

edició de la Caminada Nocturna d’Osona. Tot i fer-la amb mascareta, sense avituallaments ni entrepà, les més de 200 que avui heu participat, ho heu fet possible . Les ganes de caminar i de fer esports amb companyia, ens ha motivat en assolir aquesta fita. Des del CEC n’estem molt orgullosos de tots vosaltres

.